Glas

Nieuws

Supermarkten geven inzage in inkoop

Albert Heijn en Plus blijven achter bij inkoop van Nederlandse paprika. Voor Nederlandse aardbeien scoren Albert Heijn en Jumbo hoog.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar duurzaamheid van groente en fruit in winkels in Nederland. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van landbouw uitgevoerd.

Plus en Albert Heijn zeggen beide rond de 60% van de verkochte paprika’s in Nederland in te kopen. Bij Lidl is dat percentage 80, bij Jumbo komt 70% van de paprika uit Nederland. Aldi gaf geen cijfers over herkomst, maar stelt wel dat 22% van de verkochte rode paprika biologisch is.

Plus haalt 40% van de verkochte paprika’s uit Spanje, voor Albert Heijn is dat 5%. Alleen Jumbo haalt van de groep supermarkten paprika uit Israël.

Aardbeien en sperziebonen

Bij aardbeien scoren Albert Heijn en Jumbo juist weer hoog op Nederlandse herkomst van de verkochte kilo’s. Het aandeel Nederlands is volgens eigen opgave 87% voor Albert Heijn en 98% voor Jumbo. Bij deze opgave blijft Lidl, dat tweederde van het volume uit Nederland haalt en de rest uit Spanje, achter. Jumbo en Albert Heijn halen 40% van de sperziebonen uit Nederland.

De AGF-afdeling van Jumbo, de enige supermarktketen die ook paprika uit Israël haalt. -  Foto: Ton van der Scheer
De AGF-afdeling van Jumbo, de enige supermarktketen die ook paprika uit Israël haalt. - Foto: Ton van der Scheer

Supermarkten niet te rangschikken

De Consumentenbond gebruikt de herkomst van de producten om supermarkten te rangschikken op duurzaamheid, maar dat lukt niet in dit onderzoek. De bond koos voor Nederlandse aardbeien en paprika omdat deze de grootste milieu-impact zouden hebben.

Telers niet geselecteerd op energieverbruik

De Consumentenbond concludeert uit het onderzoek dat supermarkten hun telers niet selecteren op energieverbruik in de kas. Op basis van bekende gegevens stelt de bond dat paprika uit een kas met aardwarmte goed is voor een derde van de CO2-uitstoot van een paprika uit een kas met ketelverwarming.

Of registreer je om te kunnen reageren.