Doorgaan naar artikel

Schikking in omkopingszaak tomaten

Tomatentelers kregen een schadeloosstelling van verdachten in een eerdere omkopingszaak in De Lier in 2013.

Dat blijkt uit de uitspraak van Rechtbank Den Haag na een strafrechtelijk onderzoek naar het mogelijk onder de prijs verkopen door de hoofdverdachte aan een bevoordeelde afnemer. Dat kan de aangesloten telers hebben benadeeld omdat de verkoper namens de telersverening niet voor de hoogste prijs ging.

Strafvermindering na schadevergoeding

De betrokken afnemende handelsbedrijven hebben volgens de rechter ‘een aanzienlijke schadevergoeding’ betaald aan de telersvereniging. De 2 eigenaren (en verdachten in deze zaak) hebben daardoor strafvermindering gekregen.

In deze rechtszaak is volgens de rechter niet vastgesteld dat de telersvereniging schade heeft geleden, of hoeveel. Zelf gaat de vereniging uit van meer dan 9 ton schade. De rechter heeft echter geen schadevergoeding toegekend. Daarvoor is een civiele rechtsgang de aangewezen weg, oordeelt de rechter.

Verdachte verkocht tomaten voor aangesloten telers

De voormalig medewerker van het bedrijf verkocht tomaten van aangesloten telers aan verschillende afnemers. Hij moest ervoor zorgen dat de telers een zo goed mogelijke prijs voor hun tomaten kregen. Eén afnemer was het bedrijf van de 2 medeverdachten. Dat bedrijf maakte maandelijks geldbedragen over naar het bedrijf dat de medewerker voor zichzelf had opgericht. Dat gaat om € 850.000.

Dat hij deze bedragen ontving, heeft de medewerker niet gemeld aan zijn werkgever. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de medewerker de afnemer heeft bevoordeeld door die klant een lagere prijs te laten betalen. De verdachten stellen dat de overboekingen zijn gedaan als betalingen voor advies en een lening.

Inzage in mails via Verenigde Staten

De rechtbank heeft via rechtshulpverzoeken in de Verenigde Staten inzage gekregen in een mailwisseling tussen de verdachten. Het betreft Excel-bestandjes met geleverde volumes tomaten en de prijs daarvoor. Het zou daarbij om ‘opruimhandel’ gaan, die doorgaans al voor lagere prijzen wordt afgezet. De verdachte heeft daarbij steeds het bedrijf van medeverdachte de verkoop gegund, maar niet is vast stellen dat de telersvereniging (en dus de telers) zijn benadeeld. In de overzichten worden prijzen genoemd van € 0,30 en € 0,15 in de voorjaarsmaanden.

Omkoping en witwassen

De rechtbank in Den Haag heeft de verdachten veroordeeld voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. De mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Ook legt de rechtbank hen een proeftijd van 2 jaar en een werkstraf van 240 uur op.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin