Glas

Nieuws

Ook kassenprojecten op Sint Eustatius en Saba

Nederland wil een schoolkassenproject op Bonaire ook realiseren op Sint Eustatius en Saba.

Dat blijkt uit de kabinetsreactie op een onderzoek IJkpunt bestaanszekerheid Caribisch Nederland. Nederland wil de bestaanszekerheid vergroten in Caribisch Nederland, en heeft een sociaaleconomisch onderzoek uitgevoerd.

Zelfvoorzienend

Een van de zorgpunten is de hoge prijs voor voeding op de eilanden door de import. Met investeringen in kassen voor onderwijs wil Nederland de 3 eilanden van Caribisch Nederland op termijn zelfvoorzienend maken. Het ministerie van landbouw wil de eilanden helpen de landbouw- en tuinbouwsector te versterken en de handel in agrarische producten te vergemakkelijken.

De eerste stappen om (op termijn) import van groente en fruit te verlagen zijn gezet met een (school)kassenproject op Bonaire. Jongeren leren zo zelf groenten en fruit verbouwen. Ook helpt Nederland de eilandbesturen met informatie over hoe de opstart van landbouwbedrijven kan worden gefaciliteerd.

Plattelandsgelden

Het kassenproject moet ook bijdragen aan een gezonder voedingspatroon om obesitas terug te dringen. Daarnaast is op Bonaire met Plattelandsontwikkelingsgelden een handboek opgesteld waarin kennis wordt vergroot over de teelt van groenten en fruit.

Nederland investeert alleen in infrastructuur op de eilanden als bestuur en financieel beheer van de eilanden op orde is. Zo heeft het ministerie van landbouw kritiek op Bonaire over hoe het tot dusverre het groenteproject op het eiland stimuleert.

Of registreer je om te kunnen reageren.