Doorgaan naar artikel

‘Huisvesting glasbedrijven doorkruist gemeenteplan’

Als de gemeente Westland huisvesting van arbeidsmigranten zou toestaan op glasbedrijven, komt een groter plan voor huisvesting op losse schroeven.

Om die reden gaat huisvesting op bedrijven in de koelkast. De gemeente werkt met uitzendbureaus en LTO aan de realisatie van 2.000 bedden voor arbeidsmigranten en heeft daarvoor 16 locaties op het oog. Deze zomer wil wethouder Karin Zwinkels het plan zover mogelijk uitwerken om in september mogelijk een doorbraak te melden op het huisvestingsdossier dat al lang loopt.

Ze wordt daarin onder druk gezet door de 3 lokale politieke partijen die samen huisvesting op de bedrijven willen toestaan. Zij zwakten na gesprekken met LTO en de gemeente de motie al af om huisvesting op de bedrijven toe te staan totdat de gemeente en het bedrijfsleven 2.500 bedden opleveren. Ook die afgezwakte motie is nu aangehouden om de gemeente niet in de wielen te rijden.

Doodsteek

Volgens de PvdA zou huisvesting op de bedrijven de doodsteek zijn voor het Westlandse plan om grootschaliger huisvesting te realiseren. Het zou namelijk de urgentie bij realisatie van grootschaliger huisvesting weghalen. LTO en het college van burgemeester en wethouders van Westland vinden huisvesting op de bedrijven onwenselijk omdat het moeilijk te handhaven is en herstructurering bemoeilijkt. LPF Westland wijst die kritiek af. Fractievoorzitter Dave van der Meer: “Er zijn ook andere gemeenten met zo’n verordening. Ik denk dat huisvesting op bedrijven en herstructurering niet elkaar hoeven te bijten. Er zijn grote problemen met huisvesting. Ik denk dat we zowel grootschaliger huisvesting en huisvesting op bedrijven moeten doen.”

Voorlopige uitkomsten

Zwinkels zegde toe in september met voorlopige uitkomsten te komen van haar werk. Ze is vol vertrouwen dat er voldoende huisvestingsplekken te vinden zijn. Ze zegt een dynamische lijst van 50 locaties te hebben, maar dat ze zorgvuldig met de omwonenden wil overleggen om draagvlak te houden. Gemeentebelangen Westland stelt dat Zwinkels eerst de locaties die LTO zelf heeft aangedragen moet ontwikkelen. Volgens GroenLinks verschuift de discussie over huisvesting. LTO vindt huisvesting op duurzame glastuinbouwgrond nu geen probleem meer. Dat is winst, stelt de partij.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin