Doorgaan naar artikel

DOOR onderzoekt 3D-printer, maar geen kunsttomaat

De vruchtgroentecoöperatie DOOR onderzoekt met technologiebedrijf Oceanz 3D Printing hoe reststoffen uit de teelt kunnen worden verwaard.

Daarbij is het printen van kunstgroenten geen doel, laat DOOR weten. Wel zou 3D-printen een bereidingswijze van voedsel kunnen zijn waar heel specifiek cruciale voedingselementen toegevoegd worden (micronutriënten). Die kunnen van plantaardige oorsprong zijn uit bijvoorbeeld ‘tomaten met een deukje’.

Tomaat te complex

“Een tomaat is een complex product voor 3D-printing en dat is het doel ook niet. Je kan met 3D-printing wel de eigenschappen van voedsel aanpassen, zoals oplosbaarheid of textuur. Dat maakt het interessant om te onderzoeken”, aldus Martijn Kesteloo, business developer bij Coöperatie DOOR.

Bij 3D-printen wordt vaak alleen over de vorm van producten gedacht, zoals de huidige toepassing in voeding vooral gericht is op leuke vormen van suikeroplossingen of chocolade. Ook wordt in verzorgingstehuizen gedacht aan het printen van voedsel in de vorm van bijvoorbeeld wortel om de perceptie van voeding bij bewoners te verbeteren.

Reacties op plan

Kesteloo beseft dat de stap ‘out of the box’ is. DOOR investeert in deze fase niet in het project, maar onderzoekt mogelijke toepassingen en product-markt combinaties. “We besloten op dit moment hierover iets naar buiten te brengen om ook de reacties op de markt te peilen.” Mogelijk heeft de bereidingswijze een toepassing in de voedingsindustrie of bij consumenten thuis. Maar is dat er al niet in de voedingsindustrie door bijvoorbeeld supplementpillen? Kesteloo: “De toekomst van de consumptie van voeding kan er heel anders uit gaan zien. Er komen andere methodes waarop je voedingstoffen consumeert. Dat willen we onderzoeken.”

Onontkoombaar

Erik van der Garde, directeur van Oceanz 3D printing weet zeker dat we in de toekomst allemaal met 3D-geprint voedsel te maken gaan krijgen. Zo is het mogelijk om gepersonaliseerde voeding te ontwikkelen, die afgestemd kan worden op bijvoorbeeld DNA-profiel, lichamelijke conditie, levensfase of smaakvoorkeur.

Ook het 3D-printen van vleesalternatieven op basis van duurzame grondstoffen behoort tot de mogelijkheden. Naast de mogelijkheid om in allerlei vormen te printen, zal een product ook andere karaktereigenschappen kunnen krijgen. Van complexe structuren en texturen tot producten met een unieke smaakbeleving.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin