Glas

Nieuws

CO2 uit Chemelot naar kassen of nieuwe producten

De vraag naar CO2 uit Limburgse kassen kan in 2030 groeien tot 0,2 Mton. Of dat CO2 uit het industriecomplex Chemelot is, is de vraag.

Limburgse telers krijgen per vrachtwagen CO2 geleverd uit het grote Limburgse industriecomplex Chemelot. Volgens onderzoek van bureau Berenschot lijkt dat alleen economisch interessant wanneer vraag en aanbod zeer dicht bij elkaar liggen. Berenschot keek naar de mogelijkheden dit op te schalen. Momenteel lijkt de businesscase voor een verbinding tussen Chemelot en Venlo nog onvoldoende robuust, zo concluderen de onderzoekers.

Fabrieken op Chemelot. - Foto: ANP
Fabrieken op Chemelot. - Foto: ANP

CO2 als grondstof

De onderzoekers keken naar haalbaarheid van nieuwe CO2-concepten, zoals de toepassing als grondstof voor (bouw)materiaal. Volgens Berenschot kan Chemelot uitgroeien tot voorkeurslocatie voor de opschaling van vermarktbare CO2-concepten. Het gaat dan om toepassingen binnen de chemische route, maar ook aan andere routes rondom bijvoorbeeld carbonatatie en productie van algen. Chemelot zou daarvoor een goed vestigingsklimaat kunnen bieden.

Oude brandstofleiding

Toch kan de CO2-benutting van Limburgse kassen in de toekomst groeien. Limburg wil CO2 van het kunstmestbedrijf OCI Nitrogen (onderdeel van Chemelot) via een ongebruikte oude brandstofleiding van het ministerie van Defensie gebruiken. Daarover is Limburg al in overleg met het ministerie van Defensie en Rijksvastgoed. Dat plan is ingebracht in klimaatoverleg met Rijksoverheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.