Doorgaan naar artikel

Brexitplan VK ‘beschermt export EU’

Het donderdag gepubliceerde brexitplan van de Britse conservatieve partij beschermt handelsrelaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

In het plan staat dat verzekerd moet worden dat de EU en Verenigd Koninkrijk (VK) soepel toegang houden tot elkaars markten en de ‘unieke geïntegreerde leveringsketens met tijdgevoelige belevering te beschermen‘. Die afzetketens in agrifood zijn in de afgelopen 40 jaar opgebouwd, stellen de Conservatieven; veel banen en mensenlevens zijn ervan afhankelijk.

Analisten stellen dat de Britten voor handel een relatie nastreven als Noorwegen heeft met de EU. De haalbaarheid van de plannen is onduidelijk, omdat ook Labour en de Europese Unie zich achter de nieuwe relatie moeten scharen.

Immigratie aanpassen aan arbeidsbehoefte

De plannen voorzien verder in een vrijhandelszone voor goederen, maar aan het huidige vrije verkeer van personen moet een einde komen. De regering wil wel zorgen dat het immigratiebeleid goed aansluit op de behoeften van het bedrijfsleven. De brexit-plannen van premier Theresa May zijn niet onomstreden. 2 prominente ministers zijn uit protest opgestapt. De EU moet de voorstellen nog goedkeuren.

De Britse regering heeft de blauwdruk gepubliceerd voor de beoogde toekomstige relatie met de Europese Unie. Uit het 98 pagina’s tellende document blijkt dat Londen op sommige punten nauwe banden wil onderhouden met de EU, onder meer door mee te blijven doen met diverse EU-agentschappen.

Regels EU accepteren

De Britse regering wil onder meer betrokken blijven bij het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, het Europees Geneesmiddelenbureau en het Europees Agentschap voor chemische stoffen. Dat betekent dat de Britten de regels van die agentschappen accepteren en meebetalen, ook na het vertrek van hun land uit de Europese Unie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin