Glas

Nieuws

SMK houdt rekening met terugval Groen Label Kas

Door aanscherping van de eisen voor Groen Label Kas loopt het aantal aanvragen voor fiscale voordelen in MIA\Vamil mogelijk fors terug.

Dat verwacht Stichting Milieukeur (SMK) dat de certificering beheert. Begin dit jaar werd een verscherpte regeling ingevoerd, maar was er nog een uitloop van de oude, minder vergaande regeling. SMK heeft gesignaleerd dat die overgangsperiode is benut door bedrijven om de aanvraag nog onder de oude regeling te doen. Hoeveel extra aanvragen daardoor zijn gedaan, wil SMK nu nog niet zeggen, omdat ze cijfers van het tweede kwartaal wil meenemen.

Als drempel ervaren

In het tweede kwartaal was alleen de aangescherpte regeling nog aan te vragen. SMK vangt signalen uit de markt op dat de regeling als een drempel wordt ervaren. Zo is een maximum norm gesteld aan de CO2-emissie: 45 kilo CO2 per vierkante meter en moet alle ingekochte stroom groen zijn.

Met de aanscherping van Groen Label Kas komt SMK tegemoet aan de uitkomsten van de evaluatie van de MIA\Vamil-regeling. Daaruit wordt geconcludeerd dat te veel gangbare technieken worden gestimuleerd die er zonder regeling ook zouden zijn gekomen. Circa 50% van de nieuwbouw in de periode 2011-‘16 is gedaan met een Groen Label Kas-certificaat. In totaal heeft de glastuinbouwsector daarmee in die periode € 58 miljoen aan belastingvoordeel geïncasseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.