Doorgaan naar artikel

Ook ZON blijft in 2019 zonder GMO

ZON gaat voor 2019 definitief geen meerjarig subsidieprogramma indienen voor het Europese subsidieprogramma GMO.

Dat maakt de afzetorganisatie bekend. De organisatie heeft al een pauzejaar in 2018 en besluit nu dat te verlengen. Daardoor ontvangt ZON geen bijdrage uit Brussel via dit systeem. Het leidde al tot aanpassingen van de organisatie door de afzetorganisatie.

GMO-erkenning

Dit najaar zal ZON met haar telers een besluit nemen over de verdere toekomst in of buiten het GMO-stelsel. Dat gaat dan om de erkenning als GMO-organisatie. Die erkenning is nodig om GMO-steun aan te vragen. Als ZON de erkenning laat vallen, zal dat betekenen dat het in de toekomst niet meer verwacht de GMO-steun aan te vragen.

Nederlandse afzetorganisaties vinden de regeling gemeenschappelijke marktordening groenten en fruit (GMO) te risicovol en onaantrekkelijk, na een reeks terugbetalingsbesluiten en inhoudelijke aanscherping in 2016.

Wijzigingen

Met het besluit van The Greenery om die erkenning al los te laten en het besluit van Veiling Zaltbommel om ook een nieuw pauzejaar te nemen, lijken maatregelen van het ministerie van Landbouw voorlopig zonder succes. De Nederlandse uitvoering is dit jaar op de onderhandelingstafel aangepast om het gebruiksvriendelijker te maken. De wijzigingen zijn nog niet gepubliceerd, maar de afzetorganisaties lijken daar geen vertrouwen in te hebben.

ZON-fonds

ZON wil bovendien onderzoeken of investeringsondersteuning ook via een eigen ZON-fonds kan worden gedaan. Daarmee wil ZON telers ondersteunen als GMO wegvalt en ‘mogelijk participeren in strategische samenwerkingen met andere partijen in de regio’.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin