Glas

Nieuws 4 reacties

Ministerie poogt telers in GMO te houden

Vrijwel alle telersverenigingen zijn afgelopen vrijdag in Den Haag bij elkaar gekomen om over verbeteringen in GMO te worden bijgepraat.

De bijeenkomst was georganiseerd door het ministerie van Landbouw en uitvoerder RVO.nl. Medio juli zal een verbeterde regeling worden gepubliceerd voor GMO groenten en fruit. Met deze regeling kregen telersverenigingen de laatste jaren steeds meer problemen. Zij zien zich geconfronteerd met terugvorderingen en nieuwe regels zijn zo scherp gesteld dat verenigingen daaraan niet denken te kunnen voldoen. Vijf telersverenigingen zijn om die reden al tijdelijk uit de regeling gestapt en The Greenery is nu definitief gestopt met GMO.

ZON en Veiling Zaltbommel blijven ook in 2019 kiezen voor een pauzejaar en dienen dus geen subsidie-aanvraag in, ondanks de verbetering. Nautilus onderzoekt nog altijd de mogelijkheid van een aanvraag voor 2019.

Positieve bijeenkomst

De bijeenkomst vrijdag werd door bezoekers als positief ervaren, blijkt uit een rondgang. Ook het feit dat het ministerie de afzetorganisaties bij de ontwikkeling van de nieuwe regeling heeft betrokken, is door afzetpartijen als positief bestempeld. Het ministerie wil daarom ook niet van een mislukking spreken, ondanks dat 3 telersverenigingen niet aanhaken bij de regeling. “Medio juli wordt de eindversie van de regeling gepubliceerd en dan kan tot 15 september worden ingeschreven op de regeling. Daarna weten we pas wat het draagvlak is”, laat een woordvoerder weten.

Vernieuwend

Eerder werd al bekend dat de nieuwe regeling soepeler is in de ‘vernieuwingseis’. Veel van de subsidiemogelijkheden kunnen nu alleen worden benut als ze bewezen vernieuwend zijn. Ook is al duidelijk dat volgend jaar oogstverzekeringen weer subsidiabel zijn.

Laatste reacties

 • Luuk verstappen

 • Luuk verstappen

  weg met gmo. gmo heeft tot dusver alleen maar gezorgd voor een verstoorde markt en bijbehorende tegenvallende prijsvorming.

 • G de Vries

  Helemaal eens met @Luuk Verstappen.

  Het geld komt terecht bij een paar telers. En het is alleen voor leden van een telersvereniging.
  Geld kan beter in onafhankelijk onderzoek gestoken worden voor de hele sector.

 • E van der Knaap

  Waarom ingewikkeld en alleen voor leden van een telersvereniging en alleen groenten.
  Als de overheid/eu iets wil doen voor bv biologie dan daar iedereen van laten profiteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.