Glas

Nieuws

‘Meer telers drukt prijs cannabis’

De prijs van medicinale cannabis kan omlaag als er meer dan een teler in opdracht van de overheid gaat telen.

Dat stelt Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, in antwoorden op vragen van de Tweede Kamer-commissie voor VWS. Op dit moment is 1 teler (Bedrocan) aangewezen als teler in een gesloten teeltomgeving met kunstlicht. Dat worden er 2 bij de tenderronde die nu loopt. Ook partijen uit de tuinbouw hebben hun zinnen gezet op die teelt. Het is te verwachten dat Bedrocan opnieuw bij de geselecteerde bedrijven zit. Het bedrijf breidt ook uit om aan de groeiende exportvraag te voldoen, waarmee Nederland andere EU-lidstaten tijdelijk voorziet van cannabis.

Forse prijsdaling cannabis

Ondanks dat Bedocran het alleenrecht voor productie heeft, is cannabis al stevig in prijs gedaald. De prijs van 1 gram medicinale cannabis is € 5,80 per gram. Dat is al veel lager dan in 2013 toen de prijs voor klanten lag op € 8,25. Dat is een lagere prijs dan in de coffeeshops, waar een gram circa € 9 kost.

De prijs van medicinale cannabis wordt bepaald door de productiekosten, kosten voor logistiek en verpakken, en ook door inkoop- en interne kosten. Zo is het overheidsorgaan belast met het inkopen en toezien op de productie van de medicinale cannabis.

Werking cannabis niet bewezen

Bruins laat in het overleg verder weten dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van medicinale cannabis. Ook is het importeren van medicinale cannabis geen oplossing voor prijsverlagingen, omdat de kwaliteit van de Nederlandse medicinale cannabis van de allerbeste farmaceutische kwaliteit is.

Of registreer je om te kunnen reageren.