Glas

Nieuws

Markt: Duitse groenteprijs schommelt scherper dan Britse

Duitse supermarkten verlaagden in mei tomatenprijzen stevig, maar maakten paprika en komkommer snel duurder.

Het is een weergave van de inkoopmarkt voor deze producten. In Engeland zijn de groenteprijzen veel stabieler. Dat blijkt uit de gepubliceerde inflatiecijfers voor Engeland en Duitsland. In mei bleven de komkommerprijzen in Engeland stabiel op € 0,47 per stuk en kon de tomatenprijs €0,02 stijgen naar € 1,90. De tomatenprijzen in Duitsland daalden in mei in de winkels met meer dan 10 procent en voor komkommers stegen de prijzen juist circa 10%. Voor paprika was de Duitse prijsstijging zelfs iets minder dan 20%.

Schommelingen uitgevlakt

Ook voor producten als appel en ijsbergslag is de schommeling sterker op de Duitse markt die scherper reageert op marktschommelingen op de inkoopmarkt. Ingewijden in de handel wijzen op de langere contracten die Britse supermarkten met leveranciers afsluiten, waardoor de schommelingen voor de klant ook worden uitgevlakt.

Komkommer 39% duurder

In vergelijking met een jaar eerder zijn in Duitsland de grootste schommelingen te zien bij komkommer. Die consumentenprijs was in mei zo’n 39% hoger dan in 2017 in mei. Ook sla (34%) en appel (32%) zijn veel duurder dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.