Glas

Nieuws

‘Huisvesting op glasbedrijven onverstandig’

Ondernemersverenigingen in Westland waarschuwen voor negatieve gevolgen als de gemeente weer huisvesting toestaat bij de glastuinbouwbedrijven.

De organisaties LTO Noord Glaskracht Westland, VNO-NCW West en MKB Westland hebben een brief gestuurd aan de politieke partijen in de gemeenteraad van Westland. Aanleiding is een motie van Westland Verstandig voor de komende gemeenteraadsvergadering van 3 juli om huisvesting op bedrijven weer toe te staan. De ondernemersorganisaties pleiten voor goede huisvesting aan de rand van kernen en glastuinbouwgebieden. Huisvesting van arbeidsmigranten op de bedrijven bemoeilijkt integratie.

Obstakel herstructurering

Foto: G&F
Foto: G&F

Huisvesting op de bedrijven zou ook herstructurering van het glastuinbouwgebied verder bemoeilijken, stellen de partijen. De huisvesting zorgt voor een nieuw obstakel bij eventuele verkaveling. De kans is bovendien groot dat huisvesting op de glastuinbouwbedrijven een verdienmodel wordt, zoals nu al gebeurt bij agrarische woningen, de oude tuinderswoningen.

Ongewenste effecten

Bovendien stellen de partijen dat het gevaar van afhankelijkheid ontstaat tussen arbeidsmigrant en ondernemer. Dat was ook een van de conclusies van het onlangs verschenen rapport Verkenning arbeidsuitbuiting, dat de gemeente liet uitvoeren.

De partijen willen dat een bestaande werkgroep van de gemeente, ondersteund door uitzendorganisaties en telers, ongehinderd op zoek kan naar locaties voor in totaal 2.000 bedden.

Of registreer je om te kunnen reageren.