Glas

Nieuws

Google en geen kassen op 70 hectare Agriport A7

Google is de koper van een perceel van 70 hectare in Agriport A7. De grond had nog de bestemming glastuinbouw, maar wordt het niet.

Google koopt 70 hectare grond op het bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer. De grond had sinds eind 2017 een dubbele bestemming: glastuinbouw en bedrijventerrein. Nu wordt het dus bedrijventerrein, bevestigt Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport A7.

Archieffoto van de bouw van het datacenter van Microsoft in 2014 in Middenmeer. De warmte uit deze gebouwen wordt nog niet gebruikt in kassen. - Foto: Agriport A7 BV
Archieffoto van de bouw van het datacenter van Microsoft in 2014 in Middenmeer. De warmte uit deze gebouwen wordt nog niet gebruikt in kassen. - Foto: Agriport A7 BV

Door de transactie is het aantal beschikbare hectares glastuinbouw in het gebied meer dan gehalveerd. Kranenburg: “Er is nog een perceel van 30 hectare, van 20 en 9 hectare beschikbaar. Dit jaar zijn de gebroeders Helderman begonnen met de bouw van paprikakassen op een perceel van 25 hectare.”

Geen zekerheid warmte

Voor Agriport A7 blijft het streven om warmte uit de datacenters te gebruiken in de kassen, maar die zekerheid is er niet. Het was geen vestigingsvoorwaarde om warmte uit te wisselen. “Het is lastig dat in een bouwvergunning op te nemen. Het is onze doelstelling dat die warmte wordt geoogst en onze warmtebehoefte aanvult naast de aardwarmtebronnen die er al zijn.”

Google heeft een bouwvergunning aangevraagd voor 24 hectare. Zou het bedrijf Google zelf de stap naar teelt kunnen maken in Noord-Holland? Kranenburg is verbaasd over de vraag. “Is Google actief in de teelt? Wij kunnen in ieder geval niets over Google zeggen.”

Grondstoffenbank

Op het bedrijventerrein Agriport A7 vestigt binnenkort ook een grondstoffenbank. Volgens Kranenburg zal dat bedrijf grondstoffen recyclen en tot nieuwe waarde brengen. In eerste instantie gaat het om producten als beton, maar er zijn ook (latere) plannen voor gewasresten.

Of registreer je om te kunnen reageren.