Glas

Nieuws

Gemeente hoeft niet te betalen voor einde glasbedrijf

De Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een teler die zijn bedrijf moest beëindigen na jaren strijden voor een nieuwe kas.

Dat blijkt uit de uitspraak van de Rechtbank Den Haag. De teler wilde in 2005 3,4 hectare bouwen, maar de toenmalige gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle stond in de polder De Wilde Veenen een bedrijfsgrootte van 2,5 hectare toe. De polder moet een groen karakter houden en grotere bedrijven werden doorgestuurd naar de Zuidplaspolder.

Ook voldeed de aanvraag voor bouwen in de polder De Wilde Veenen volgens de gemeente niet aan andere ruimtelijke-ordeningseisen. De gemeente heeft 2 keer een vergunning afgegeven voor 2,4 hectare, maar daarvan maakte de teler geen gebruik.

Bedrijf beëindigd

In 2010 heeft Rabobank de financiering van de bouwplannen ingetrokken, nadat provincie Zuid-Holland de regels voor bouwen in de polder aanscherpte. Het bedrijf was gedwongen te stoppen.

De voormalig teler stelt de gemeente aansprakelijk voor de schade die hij opliep. De gemeente zou de man hebben toegezegd dat na aanpassing van het bestemmingsplan een kas van 5 hectare was toegestaan, maar dat is niet aangetoond, aldus de rechtbank. De rechter oordeelt dat de gemeente juist heeft gehandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.