Glas

Nieuws

Douane al op tekentafel in brexitgesprek tuinbouw

De provincie Zuid-Holland is in overleg met het Havenbedrijf Rotterdam en LTO Glaskracht om eventuele invoering van douanecontroles soepel te regelen na brexit. Dat schrijft de provincie in een brief aan de politieke partijen.

De provincie gaat over de fysieke inrichtingsvraagstukken voor eventuele douanediensten. De tuinbouw is daarbij betrokken. “Die oplossing vergt tijdige investeringen van het bedrijfsleven, terwijl de onzekerheid over de noodzaak ervan nog aanhoudt”, zo schrijft de provincie.

Zolang een brexitakkoord nog niet is bereikt, gaat de provincie uit van een harde brexit, waarbij naast douanecontroles ook invoerheffingen worden doorgevoerd.

Tuinbouw kwetsbaar

Zuid-Holland is door een mix aan exportproducten niet heel kwetsbaar voor een brexit, maar de tuinbouw in die provincie is dat wel. Nederland heeft nu een unieke positie door een ‘sameday delivery’, de ultrasnelle leveringsketen voor groente en fruit en sierteelt. Als dat niet langer mogelijk blijkt, zal Nederland de positie verliezen op andere landen, vreest de provincie.

Hofleverancier

Agrofood maakt voor circa 35% deel uit van de export vanuit Zuid-Holland naar het Verenigd Koninkrijk, nog meer dan de export grondstoffen en minerale brandstoffen of chemie.

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse tuinbouwsector. Zo is Nederland de tweede leverancier op het gebied van groenten met een marktaandeel van 31% en een vijfde leverancier op het gebied van fruit met een marktaandeel van 7%.

Of registreer je om te kunnen reageren.