Doorgaan naar artikel

Zelfstandige in paprikateelt is ondernemer

In hoger beroep heeft het Gerechtshof Den Haag een zelfstandig opererende draaier in de paprikateelt als ondernemer bestempeld.

Daarmee is een uitspraak van de lagere rechter verworpen die de arbeidsmigrant niet als ondernemer zag en de belastingdienst een naheffing toestond.

Ondernemersrisico

In hoger beroep stond centraal of de man ondernemersrisico liep als opbinder en draaier voor paprikatelers. De argumenten van de lagere rechtbank zijn in hoger beroep terzijde geschoven. Zo heeft de man wel geïnvesteerd in uitrusting voor zijn werkzaamheden en loopt hij wel degelijk risico, zoals aansprakelijkheid en op inkomstenderving door ziekte of arbeidsongeschiktheid. De man was niet verzekerd voor deze zaken en adverteerde niet als loonwerker, maar volgens de rechtbank kwam de man via mond op mond reclame aan nieuwe opdrachten. In 2014 heeft hij voor 4 paprikabedrijven werkzaamheden uitgevoerd.

€ 13,50 tot € 18 per uur

In hoger beroep heeft de rechter de branchegegevens meegenomen. Er zijn in Nederland circa 800 personen die dit soort werk doen als ZZP-er. Het is seizoenswerk (februari-augustus) en erg afhankelijk van de weersomstandigheden (aantal uren zon). De man is van buitenlandse komaf en in de periode 2012 tot en met 2014 is hij tarieven variërend van € 13,50 tot en met € 18 per uur overeengekomen met de opdrachtgevers, zo blijkt uit de uitspraak. Hij mocht de inkomsten deels als winst in de boeken zetten, oordeelt het gerechtshof. De naheffing van de belastingdienst is daarmee vervallen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin