Doorgaan naar artikel

Telersvereniging bracht tomatenfraude naar buiten

Een Westlandse telersvereniging heeft in 2014 zelf fraude met de in- en verkoop van tomaten door een oud-medewerker naar buiten gebracht.

Dat blijkt uit het requisitor van de lopende rechtszitting in de Rechtbank van Den Haag deze week. Precies 3 jaar geleden werden de verdachten aangehouden. Het Openbaar Ministerie heeft nu stevige gevangenisstraffen geëist tegen de hoofdverdachte en vier medeverdachten. De hoofdverdachte was de commercieel medewerker van de telersvereniging.

Constructie liep via bedrijven

De voormalig commercieel medewerker van de telersvereniging verkocht tomaten van de aangesloten telers aan verschillende afnemers. Hij moest ervoor zorgen dat de telers een zo goed mogelijke prijs voor hun tomaten kregen, zo stelt het Openbaar Ministerie. De man wordt ervan verdacht één handelsbedrijf te hebben bevoordeeld, door die klant een lagere prijs te gunnen voor de tomaten. De afnemer die bevoordeeld zou zijn, was een bedrijf van de twee medeverdachten.

De hoofdverdachte heeft voor de bevoordeling zelf een gift van in totaal € 850.000 ontvangen. Dat geld was door de 2 medeverdachten aan het bedrijf van de voormalige commercieel medewerker overgemaakt. Daarvoor waren volgens de officieren van justitie valse facturen opgemaakt.

Mail bracht fraude aan licht

De officieren van justitie stelden dinsdag 29 mei op de zitting dat de verdachte het vertrouwen had geschonden dat de telers in hem hadden gesteld om hun tomaten voor een zo goed mogelijke prijs te verkopen. De officieren van justitie rekenden de 2 medeverdachten aan dat ze de verdachte hadden omgekocht en hadden meegewerkt aan de witwasconstructie die was opgetuigd.

Tomaten in een kas in het Westland. In de fraudezaak werden tomaten te goedkoop verkocht aan een afnemer. - Foto: ANP

Tomaten in een kas in het Westland. In de fraudezaak werden tomaten te goedkoop verkocht aan een afnemer. – Foto: ANP

De zaak kwam aan het rollen toen een mail van een vrouw van de verdachte in 2014 argwaan wekte bij de telersvereniging.

Een woordvoerder maakt de namen van de vereniging en het handelsbedrijf niet bekend. Het is mogelijk dat telers een claim indienen via een civiele procedure tegen de verdachten, maar daarvoor is eerst de uitspraak nodig in een strafzaak.

Gevangenisstraffen

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de voormalig commercieel medewerker een gevangenisstraf voor de duur van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Tegen de ene medeverdachte werd 40 maanden gevangenisstraf geëist waarvan 10 maanden voorwaardelijk en tegen de andere medeverdachte een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook de vrouwen van de beide medeverdachten stonden terecht, voor witwassen. Tegen allebei werd de maximale werkstraf van 240 uur geëist met daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin