Doorgaan naar artikel

Meer ruimte voor zonneparken in glasgebieden

De provincie Zuid-Holland gaat meer ruimte bieden voor het ontwikkelen van zonneparken in glastuinbouwgebieden.

Dat blijkt uit plannen voor actualisering van de Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM). Hierover spreekt Provinciale Staten komende maand.

Gemeentes dringen aan op verruiming van de regels. Zo is het glastuinbouwgebied Tinte aangewezen als zoekgebied voor zonneparken op Voorne-Putten, maar daarvoor zijn op dit moment de regels te beperkend, stelt de gemeente Westvoorne. In het buitengebied zijn nu alleen experimentele zonneparken toegestaan. Daarin komt nu verruiming.

Tussenstap

Voor de provincie is de verruiming een tussenstap omdat de discussie over het aanleggen van zonneparken in agrarisch teeltareaal nog niet uitgekristalliseerd is. Het opwekken van duurzame energie door middel van zonnepanelen wordt steeds belangrijker, daarom past de provincie haar beleid aan in fasen.

Discussie

Het bouwen van zonneparken op land staat ter discussie. Zo stelde PvdA in de Tweede Kamer recent dat de vergoeding van € 8.000 per hectare voor het verpachten van grond aan zonneparkontwikkelaars een verkeerd signaal is. De landeigenaren krijgen een hoge vergoeding voor de pacht terwijl er geen arbeid of risico bij betrokken is. Dat risico wordt afgedekt door onder meer de SDE+-regeling.

In 2017 werkte de provincie al wel mee aan het besluit om onder de bestemming glastuinbouw een zonnepark toe te staan op oude vloeivelden van Suiker Unie in de gemeente Binnenmaas. Dat ging per ontheffing omdat in de regels voor glastuinbouw is opgenomen dat voor duurzame energieopwekking een ontheffing mogelijk is.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin