Glas

Nieuws

Gewas bepalend voor led-benutting

De hoeveelheid komkommergewas blijkt van grote invloed op het lichtverlies bij led-tussenbelichting.

Lichtmetingen door WUR Glastuinbouw in het najaar van 2017, op twee bedrijven met hogedraadteelt-komkommers, geven aan dat 96% en 87% van het led-tussenlicht wordt onderschept. Enerzijds is het positief dat er veel licht wordt opgevangen, maar de onderste gewaslaag krijgt hierdoor nauwelijks licht en is dit mogelijk niet efficiënt.

Verlies aan licht

Bij het bedrijf met het meeste lichtverlies was het gewas opener. Verder gaat er, afhankelijk van de positie van de lamp, makkelijker licht naar onder en boven verloren bij verticale belichtingsmodules waarbij over een grotere gewaslengte wordt belicht.

Meting op pad

De hoeveelheid gewas had ook invloed op de hoeveelheid PAR-licht dat midden in het pad werd gemeten. Op de twee bedrijven was dat respectievelijk 17% en 34%. Dit licht is echter niet voor het gewas verloren, want het zal grotendeels door de komkommerplanten aan de andere kant van het pad worden opgevangen.

0,8% meer productie

Op het komkommerbedrijf met verticale led-tussenbelichting leidde 1% meer PAR-licht afkomstig van de tussenbelichting over het hele jaar genomen tot 0.8% meer productie, in vergelijking met de onbelichte afdeling. De hogere stengeldichtheid bij belichting in de tweede teelt zal dit positief beïnvloed hebben.

Het lichtmetingsonderzoek is uitgevoerd binnen het programma Kas als Energiebron.

Of registreer je om te kunnen reageren.