Doorgaan naar artikel

Forse uitschieters op Belgische veilingen

Prijzen op de Belgische veilingen zijn vanmorgen zeer fors opgelopen voor een aantal producten als aubergine, aardbeien, rode paprika en komkommer.

Voor komkommer schoot de prijs ook soms ruim boven de euro (€ 1,19) met een gemiddelde prijs van € 0,85 voor de 40’ers. Voor paprika rood werden prijzen tot € 2,30 betaald en aubergine bracht € 2,23 op. Voor Nederlandse handelaren zijn dat ongelooflijke prijzen, waarbij de Nederlandse veilingprijzen flets afsteken. Het zegt nog niet alles over de middenprijzen, maar het kan betekenen dat verschillen hier ook zichtbaar worden.

Bijkopen

Voor een verklaring lijkt een aantal zaken bij elkaar te komen. Bij de genoemde producten is schaarste en goede vraag en kunnen grote kopers goede volumes halen (en bijkopen) voor de klok bij de zuiderburen. Daar komt bij dat de veiltijden veelal na de Nederlandse zijn. Oftewel, een oplopende markt wordt in Nederland voor de klok gecreëerd en in België geïncasseerd.

Tekort komkommers

Voor komkommers lagen de Nederlandse veilprijzen tussen de € 0,50 en € 0,60 (40’ers). In de markt valt te beluisteren dat ook de grote Nederlandse aanbieders niet voldoende komkommer konden uitleveren, waardoor bijkopen op de veilklok in België uitkomst bood.

Stoplichtvraag

Bij paprika viel nog wel een uitschieter op bij ZON bij de kleine maten. De stoplichtvraag leidde tot prijzen voor rood van boven de € 3, waarbij de gangbare maten net boven de € 2 bleven.

Aardbeien

Bij aardbeien piekte de prijs in België tot boven de € 4 per pond. In Nederland volgden de prijzen dat spoor niet. Bij The Greenery viel een lagere prijs voor EPS-aangeboden partijen op tot net boven de € 2.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin