Doorgaan naar artikel

‘Doel is om telers in warmtecoöperaties te krijgen’

Provincie Zuid-Holland wil Energie Transitie Partners (ETP) een subsidie verstrekken van € 300.000 voor concrete doelstellingen.

Dat schrijft de provincie in antwoord op politieke vragen over het subsidievoorstel. ETP heeft concrete doelstellingen, zoals het aantal opgerichte coöperaties voor ontwikkeling van geothermie, overige verduurzaming van de energievoorziening in Westland en Oostland en het aantal projecten in energieverduurzaming. Daarbij is de ambitie om tot 8 nieuwe aardwarmtebronnen te komen. ETP kan daarin verschillende rollen spelen, van adviseur bij nieuwe coöperaties of als ontwikkelaar.

De SGP-fractie in Zuid-Holland wilde van de provincie verder weten welke subsidies de laatste jaren allemaal zijn verstrekt voor energietransitie in Westland en Oostland, en wat de precieze doelstellingen zijn van ETP.

Besteding provinciale miljoenen

Dat subsidie-overzicht heeft de provincie nu vrijgegeven met miljoenen voor herstructurering via Coalitie HOT (€3,8 miljoen). Het gaat verder om de Kansen voor West-bijdrage van € 452.339 voor Greenport Horti Campus, bijdragen aan Europese samenwerkingsfondsen (Interreg) voor het project Bioboost en incidentele gelden voor distributienetten voor geothermiebronnen van Duijvestein en Ammerlaan in 2012.

Volautomatisch telen

Ook gelden uit de Innovatiestimuleringsregeling MIT verlopen via de provincie. Daarin zijn kleinere bedragen toegekend voor zaken als camerasensortechnologie radijsbosmachine en mobiele waterbehandeling glastuinbouw of belichting in Tomberries, maar ook € 200.000 voor de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde teeltcellen door Westlandse bedrijven Agrotech en Gearbox Innovations. Dat gaat om samenwerkingsprojecten voor onderzoek in het kader van de topsector Tuinbouw&Uitgangsmateriaal.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin