Doorgaan naar artikel

Amercentrale mag tot 2025 kolenwarmte leveren

Het kabinet geeft de Amercentrale tot 2025 om af te stappen van kolenstook.

De twee oudste kolencentrales in Nederland, de Amercentrale in Geertruidenberg en de Hemwegcentrale in Amsterdam, moeten uiterlijk in 2024 dicht of overgestapt zijn op andere brandstoffen. De overige drie kolencentrales krijgen nog tot 2030 respijt, zo heeft het kabinet besloten.

In plaats van te koelen, wordt de enorme hoeveelheid warmte van de centrale via het Amernet verspreid over huishoudens én bedrijven (waaronder tuinders) in Breda, Tilburg, Oosterhout en Made. Eigenaar RWE laat weten dat de warmtecontracten tot 2040 lopen. Uitvoerder Ennatuurlijk is langer op zoek naar alternatieven voor de kolenwarmte.

2030 was al bekend

In het regeerakkoord was al afgesproken dat de opwekking van elektriciteit met behulp van steenkool uiterlijk in 2030 moet zijn gestopt. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) komt daarom met een wet die het gebruik van die zeer vervuilende brandstof verbiedt. “Het is aan de centrales zelf om te bepalen of ze sluiten, of overstappen op duurzamer brandstoffen”, aldus de bewindsman.

Tijd om investeringen terug te verdienen

Door ruim de tijd te nemen om de kolencentrales te sluiten, wil het kabinet volgens Wiebes de betrokken energiebedrijven ‘een normale en rechtvaardige mogelijkheid geven om hun investeringen terug te verdienen’. Hij gaat er dan ook niet van uit dat de overheid schadeclaims aan de broek zal krijgen.

Het kabinet heeft zich ten doel gesteld de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in 2030 nagenoeg te hebben gehalveerd ten opzichte van 1990. Die ambities kunnen volgens Wiebes ‘al voor een heel belangrijk deel worden ingevuld door alleen deze stap’.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin