Doorgaan naar artikel

Verrood licht voor extra productie

In een lopende proef met trostmaten blijkt verrood licht een positieve bijdrage aan de productie te leveren.

In eerdere proeven bij de business-unit glastuinbouw van Wageningen University & Research in Bleiswijk bleek al dat extra toevoeging van verrood licht in staat was om de productie fors te verhogen bij belichting. In interne proeven bij een zaadfirma bleken rasverschillen daarbij wel een grote rol te spelen. Afhankelijk van het ras liep het effect op de productieverhoging uiteen van nihil tot 25%.

Keus tussen meer licht of sturing

Dit jaar wordt de totale hoeveelheid micromol PAR-licht in alle afdelingen gelijk gehouden, om te kijken of beter geïnvesteerd kan worden in extra groeilicht of in een deel verrood licht. De eerste productie van twee trostomatenrassen ligt bij verrood nu iets hoger. Waarschijnlijk doordat de twee aparte regelsystemen in de plant, die samen in combinatie de fotosynthese sturen, beter met elkaar in balans zijn dan bij alleen standaard rood licht.

Snel herstel

Het hogere vruchtgewicht gaat wel ten koste van het bladgewicht. Mocht de bladkwaliteit te veel verslechteren: vorig jaar is gebleken dat de bladlengte snel weer herstelt als het verrode licht tijdelijk wordt uitgeschakeld. Hier valt dus mee te spelen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin