Doorgaan naar artikel

Naktuinbouw herleidt klachten over komkommerplant

Naktuinbouw heeft vorig jaar 10 klachten over uitgangsmateriaal van komkommertelers beoordeeld als gegrond.

Daarmee zijn problemen met tabaksnecrosevirus en een ander niet nader genoemd virus herleid tot het uitgangsmateriaal. Die 10 klachten maken onderdeel uit van in totaal 34 klachten over uitgangsmateriaal van groenten en fruit waarnaar Naktuinbouw in dat jaar onderzoek deed. Daarvan zijn er 13 gegrond verklaard, waaronder de 10 komkommerklachten. In 2016 waren in totaal 6 klachten toegekend.

Bij klachten over uitgangsmateriaal betreffende raszuiverheid of uitval van planten komt Naktuinbouw met een onafhankelijke uitspraak, als afnemer en leverancier er zelf niet uitkomen.

Klacht over rasechtheid gegrond verklaard

Drie andere gegrond verklaarde klachten in 2017 gaan over afwijkende planten in paprika, over phytophthora in aardbeien en rasechtheid van een partij tomatenplanten. Het zijn geanonimiseerde klachten en zijn dus niet te herleiden tot teler en zaadleverancier.

Clavibacter-klacht ongegrond verklaard

Bij 14 klachten is geen oorzaak gevonden voor de teeltproblemen, zoals achterblijvende groei in aardbei, rabarber en raszuiverheid van frambozenplanten en tomaat. 4 klachten waren ongegrond, waaronder een melding na clavibacter in tomaten. Deze besmetting is dus niet tot het plantmateriaal herleid.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin