Doorgaan naar artikel

Minder glasbedrijven verkocht, wel snellere verkoop

In 2017 zijn 30 glastuinbouwbedrijven verkocht. Dat waren grotere bedrijven die gemiddeld 11 maanden te koop stonden.

Dat blijkt uit het halfjaarlijkse NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht dat met het Kadaster en Wageningen Economic Research is samengesteld. De tijd dat een glastuinbouwbedrijf in aanbod staat voordat het verkocht wordt, is gedaald van 1 jaar en 3 maanden in 2016 naar 11 maanden in het afgelopen jaar.

Grotere bedrijven te koop

Zijn in 2017 nog 30 bedrijven verkocht, in 2016 waren dat er 38. Nu bedrijven sneller verkocht worden, komen er dus minder op de markt. Over het algemeen behaalde de glastuinbouwsector in 2017 goede bedrijfsresultaten.

“De goede bedrijfseconomische prestaties stimuleren de investeringsbereidheid. Daardoor zet de schaalvergroting in de sector door en wordt ook weer nieuwgebouwd”, zegt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV). “Daarnaast zijn innovatie en verduurzaming prominente thema’s waar veel in geïnvesteerd wordt.”

Sneller een transactie

Gemiddeld lag de transactieprijs in de glastuinbouw in 2017 op € 950.000. Die transactieprijs is een derde meer dan in 2016. Dat zegt nog niets over een waarde stijging op de bedrijven. De verkochte bedrijven waren afgelopen jaar ook groter dan die in 2016.

Check grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin