Doorgaan naar artikel

Interpolis: Hagelschade Venlo bevestigt weertrend

De hagelbui van de nacht van zondag op maandag in Venlo is een ongebruikelijke zware bui in april en past volgens Interpolis in de trend van lokale zwaardere buien.

Interpolis kreeg 10 tot 15 meldingen van glasschade binnen op maandag 30 april. De schade was zeer lokaal en dus overzichtelijk. “Er zal ook geen gebiedsrampenplan ingeroepen worden. Dit is behoorlijk overzichtelijk en dit kunnen onze experts goed aan”, zo laat een woordvoerder van de verzekeraar weten.

Lees ook: ‘Alleen gehard glas boven gangpaden hield het’
Artikel gaat verder onder de foto.

Kwekerij Rijnland in Venlo is door de schade buiten productie gesteld met schade op circa 5 hectare. - Foto's: Bert Jansen

Kwekerij Rijnland in Venlo is door de schade buiten productie gesteld met schade op circa 5 hectare. – Foto’s: Bert Jansen

Trend zware buien

Zo’n bui-ontwikkeling boven Venlo (Limburg) past volgens de marktleider in glastuinbouwverzekeringen in de trend van meer hevige lokale buien in Nederland. Daarover heeft de verzekeraar eerder haar zorgen uitgesproken. Interpolis heeft in januari en februari al taxateurs bij elkaar geroepen om de jongste weerontwikkelingen te bespreken. Dat deed de verzekeraar ook met zijn eigen sectorraad glastuinbouw, het klankbord van bij hen verzekerde glastuinders.
Artikel gaat verder onder de foto.

De hagelbui ontstond toen warme zuidelijke luchtstroming in botsing kwam met koude stromen uit het westen.

De hagelbui ontstond toen warme zuidelijke luchtstroming in botsing kwam met koude stromen uit het westen.

Optelsom

Naast de grote schades in 2015 (Bommelerwaard) en 2016 (Someren) is het laatste half jaar lokaal forse schade ontstaan door een wervelstorm in Westland in 2017 (september) en de 2 stormen in januari dit jaar. Interpolis wil de risicobeoordeling door weersveranderingen scherper in zijn beleid laten doorklinken, maar ook meer preventiezaken gedaan krijgen in de glastuinbouw. Binnen de Calamiteitencommissie Glastuinbouw heeft Interpolis vaker gesproken over betere en veiligere preventiemogelijkheden voor tuinders zelf.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin