Doorgaan naar artikel

Internationale handel groente zwakt af

De in- en uitvoer van verse groente in de Europese Unie zwakt af.

In februari was de uitvoer van verse groente circa 20% lager dan vorig jaar in diezelfde maand. In een reeks van 12 maanden blijft die uitvoer van verse groente nu 5,4% achter, zo valt op te maken uit internationale handelscijfers van de Europese Unie. In februari werd een uitvoer geregistreerd van € 219 miljoen. Op jaarbasis is dat iets meer dan € 3 miljard.

Ook de import van verse groente nam af, maar iets minder snel, waardoor de handelsbalans (export minus import) relatief iets minder slecht uitviel voor de groentehandel. Die balans kwam in februari uit op minus € 209 miljoen, dat was minus € 257 in 2017 in die maand.

Fruitbalans verbeterd

De handelsbalans voor fruit van de EU is de afgelopen 12 maanden verbeterd. Dat betekent dat de verhouding import en export iets meer in balans komt. Toch is juist fruit een importproduct omdat veel uit tropische teelten afkomstig is. Over een jaar bezien is de handelsbalans voor vers fruit ruim € 18 in het negatief omdat de import zo groot is. Toch is de balans 6% verbeterd door een stijging van de export van fruit uit de EU.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin