Doorgaan naar artikel

GMO-subsidie aantrekkelijker

Er is een akkoord over een nieuwe, betere nationale strategie voor GMO groenten en fruit. Dat zal niet alle afzetorganisaties over de streep trekken.

Dat schrijft minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. Zij heeft de laatste maanden overleg gevoerd met koepel voor afzetorganisaties DPA omdat steeds meer afzetorganisaties de GMO-regels onwerkbaar en risicovol vinden.

ZON is zo’n organisatie die dit jaar afziet van GMO en daardoor ook moet reorganiseren om het effect in de exploitatie op te vangen.

Vernieuwingsprojecten

Schouten meldt nu dat het overleg tot ‘goede resultaten heeft geleid’. Eén van de grootste struikelblokken voor het indienen van een operationeel programma (subsidie-aanvraag) was de eis voor vernieuwende projecten, die sinds 2016 in de strategie is opgenomen. Er is nu duidelijkheid over de structuur waaraan het operationeel programma moet voldoen en waarbinnen de vernieuwende projecten moeten worden opgehangen. Ten slotte komt een aantal uitgaven alsnog in aanmerking voor GMO-steun, schrijft de minister.

Grote afzetorganisaties versus kleine

DPA stelt volgens Schouten dat niet alle partijen langer deel zullen nemen aan de regeling als gevolg van de Europese erkenningseisen. Deze zouden niet goed meer passen bij de organisatie en structuur van een aantal grote producentenorganisaties. Voor andere, kleinere producentenorganisaties blijft de GMO-regeling nog wel interessant.

Schouten wil dat het DPA via haar GMO-expertisecentrum afzetorganisatiesinformeert over de ruimere mogelijkheden en zo stimuleert dat partijen weer GMO aanvragen. Ook wil de minister onderzoeken of zij in Europees overleg de erkenningseisen kan aanpassen. Dat kan in de lopende discussie over de aanpassing van het Europese landbouwbeleid.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin