Glas

Nieuws 1 reactie

Tomato Masters breidt uit met jaarrond productie

Tomato Masters gaat het bedrijf in het Belgische Deinze uitbreiden met 5,7 hectare kassen met diffuus glas en volledige led-belichting voor jaarrond levering van trostomaten aan vaste klanten.

Op vrijdag 9 maart gaf de bank aan Tomato Masters van de familie Vlaemynck het groene licht voor de financiering van de nieuwbouw van 5,7 hectare kas met diffuus glas en belichting (214 umol/sec/m2) om de vaste klanten jaarrond van trostomaten te kunnen voorzien. Een steeds groter deel van de productie wordt volgens vaste afspraken met retailers geteeld.

De kas zal qua onderbouw weinig verschillen van de bestaande 10,8 hectare in Deinze. Maar wat erop en erin komt is wel nieuw. Op het dek komt het Chinese diffuse ‘Raycatch’-glas (van Yuhua) met tweezijdige AR-coating en een haze-factor van 50%. Per tralie komen 5 armaturen met led-belichting te hangen van het Britse Plessey.

De bestaande WKK-capaciteit wordt met een motor van 5 MW uitgebreid naar 12,5 MW. Hiermee is nagenoeg de hele warmtevoorziening voor 16,5 hectare gedekt. Daarnaast wordt de nabijgelegen viskwekerij Omegabaars van warmte voorzien.

Tekst gaat verder onder de foto‘s

Foto: Tomato Masters
Foto: Tomato Masters

Raycatch-diffuus glas

Tomato Masters was in 2011 een van de eerste glastuinbouwbedrijven met diffuus glas op het dek. Toen werd gekozen voor het AgroP85-glas (55% haze) van Guardian met eenzijdige AR-coating. Eigen metingen toonden aan dat het 6% meer PAR-licht opleverde, ook in de winter. De productie (van het ras Merlice) lag in de diffuse kas standaard 7 % hoger dan in de gangbare kas met dezelfde leeftijd en onderbouw. De kwaliteit en de keuzemogelijkheden van het diffuse glas zijn sinds 2011 sterk gegroeid.

Tom Vlaemynck: "Het is aan ons om aan te tonen dat bovenbelichting met alleen LED's kan." - Foto: Peter Roek
Tom Vlaemynck: "Het is aan ons om aan te tonen dat bovenbelichting met alleen LED's kan." - Foto: Peter Roek

Het nu gekozen ‘Raycatch’-glas (met ingerold pyramidepatroon) met dubbelzijdige AR-coating (via etsing) wordt volledig in China vervaardigd. Volgens metingen van Wageningen UR (oktober 2016) is de hemisferische transmissie bij 30% haze 92,3 % (plus of min 0,5%) in het PAR-gebied (300-700 nm). Het heeft bovendien een hoge transmissie van UV-B-straling.

Alleen led-bovenlicht

De led-armaturen van Plessey zijn vrij nieuw in de glastuinbouw. De Hyperion-high power-leds komen net als SON-T-lampen aan de traliespanten te hangen waardoor er minder lichtonderschepping plaats vindt. Ze zijn volgens de fabrikant 40% efficiënter dan SON-T. Met 5 armaturen per tralie komen ze uit op een lichtcapaciteit op 214 umol/sec/m2.

Er komt alleen led-licht bovenin de kas te hangen. Een veel gehoord argument tegen zo’n opstelling in de tomatenteelt is het gebrek aan stralingswarmte voor de kop van het gewas. “Het is aan ons om te bewijzen dat het ook anders kan”, zegt Tom Vlaemynck. De kas wordt voorzien van een dubbel schermdoek en tussen de koppen komt een groeibuis te hangen.

Een steeds groter deel van de productie bijTomato Masters gaat op contract naar retailers zoals Carrefour. - Foto: Peter Roek
Een steeds groter deel van de productie bijTomato Masters gaat op contract naar retailers zoals Carrefour. - Foto: Peter Roek

In week 31 planten

De bouw van de kas wordt uitgevoerd door Havecon. Rond week 20 zal begonnen worden met het storten van de funderingen. De staalbouw volgt vanaf week 31, is de planning. “We gaan dit jaar nog in week 31 planten. Maar daarna worden het juni-plantingen. Daarmee zal de belichte teelt mooi aansluiten op het onbelichte seizoen.”

Lees ook Geluiden van Tom Vlaemynck van Tomato Masters, waarin hij vertelt over hoe de teelt ervoor staat

Eén reactie

  • dhr saelens

    Een grote proficiat voor dit mooie vooruitstrevende bedrijf !

Of registreer je om te kunnen reageren.