Doorgaan naar artikel

Teler kan niet zomaar Duitse markt op

Duitsland is niet zo’n open markt als gedacht. Dat lijkt de waarde van de export van tuinbouwproducten nog niet te raken.

Uit onderzoek van de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes blijkt dat Duitsland wereldwijd op de 4e plaats staat op de lijst van landen die de meeste protectionistische maatregelen afkondigden. De VS, India en Rusland staan bovenaan die lijst. Door zaken als tol voor vrachtverkeer, handelsfinancieringsbeleid en non-tarifaire maatregelen, beschermt Duitsland relatief sterk de eigen markt.

Agri-export lijdt het meest onder marktprotectie

Volgens Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland, kan dat ook de export van landbouwproducten raken. “Een kwart van onze export naar Duitsland komt uit de agri-hoek. Maar als ik naar de cijfers kijk, zie ik nog geen directe gevolgen van de Duitse maatregelen. In vergelijking met het recordjaar 2016 was er vorig jaar opnieuw sprake van een flinke verbetering van de landbouwexport naar Duitsland met 5%. Maar dat zegt op zichzelf niets. Dat zou ook een hoger percentage kunnen zijn als er geen maatregelen waren.” Uit het rapport van Euler Hermes volgt dat wereldwijd de laatste vier jaar bijna 700 protectionistische maatregelen zijn geregistreerd voor agrifood. Dat is meer dan de metaalsector. Geeroms: ‘Agrifood heeft de grootste impact van protectionistische maatregelen.’

Markteisen: Duitsers hebben liefst inlands product

Euler Hermes onderzocht de beschermende overheidsmaatregelen. De Duitse markt heeft ook elementen die een eigen teelt stimuleren. Zo is er een relatief sterke consumentenvoorkeur voor Duits product, maar zijn Duitse supermarkten voorloper in het hanteren van strakke inkoopeisen die lastig in te vullen zijn.

Duitsland staat in de lijst van protectionisme door overheden op de 4e plaats, ‘terwijl Merkel van de toren schreeuwt dat ze niet gelooft in protectionisme’, aldus Geeroms.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin