hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

‘Probleem warmtenet ligt niet aan kassen’

LPF Westland wil duidelijkheid over problemen in een warmtenetwerk in de wijk Hoogeland in Naaldwijk. Daar wordt restwarmte uit kassen gebruikt.

Aanleiding voor LPF Westland om vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders zijn klachten van bewoners over slecht werkende verwarming. Fractievoorzitter Dave van der Meer: “We worden gebeld door bewoners die de verwarming niet hoger krijgen dan 17 graden. Je hoort dan dat de kassen zelf warmte nodig hebben en niet genoeg kunnen leveren. We weten niet of dat zo is, maar als we als gemeente meer aardgasvrije wijken gaan bouwen, moeten dat wel capabele warmtenetwerken zijn.”

Woningbouwcorporatie Vestia laat weten dat de problemen niet te herleiden zijn door warmtelevering van kassen, maar dat de problemen liggen bij de apparatuur in de huizen in de wijk. Daar wordt aan gewerkt.

Kassen van Prominent

In Hoogeland wordt zomerse restwarmte gebruikt uit kassen van Prominent. Die telersvereniging stelt dat in de warmtelevering niets is veranderd. Het is de eerste keer dat de vereniging die klacht hoort en helemaal begrijpen doet ze de klacht ook niet. Het overschot aan warmte in de zomer wordt via ondergrondse opslag opgeslagen voor de winter. Prominent levert dus laagwaardige warmte die opgewaardeerd wordt door warmtepompen in de huizen. Ook als de temperatuur van het aangeleverde warmte lager is dan 20 graden moeten de warmtepompen de temperatuur kunnen verhogen. Dit kost kost dan meer elektriciteit.

Fractievoorzitter Van der Meer is blij dat die duidelijkheid er in ieder geval is over de warmtebron. “Dan ligt het dus niet aan de tuinbouw, maar dit soort netwerken moet goed zijn als we nog meer gasvrije wijken gaan bouwen. Vestia moet daar transparant in zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.