Glas

Nieuws

Opening World Horti Center: ‘innovatie spat er vanaf’

Het World Horti Centrum in Naaldwijk is woensdagochtend 7 maart geopend in aanwezigheid van koningin Máxima en landbouwminister Carola Schouten.

In het World Horti Center (WHC) komen de werelden van onderzoek, onderwijs, overheid en bedrijfsleven samen. Naast de Demokwekerij en onderwijsgroep Lentiz vindt ook de Food & Flower Experience onderdak in het complex tegenover bloemenveiling FloraHolland.

“In 6 jaar tijd hebben we dit van het eerste plan tot uitvoering gebracht”, zegt WHC-bestuurslid Theo Duijvesteijn. ‘De kers op de taart’ noemt hij het vooruitblikkend op zijn afscheid als wethouder van de gemeente Westland.

‘De raketgeleerden van de tuinbouw’

In haar welkomstwoord roemde minister Schouten de glastuinbouw als de meest innovatieve sector van de land- en tuinbouw. “Ik heb de tuinbouw leren kennen als een sector die zegt; geef ons een uitdaging en wij komen met een oplossing.”

Met een verwijzing naar de collegereeks die al in het WHC is gehouden over wat de glastuinbouw en de ruimtevaart van elkaar kunnen leren, hield Schouten iedereen die zou denken dat de tuinbouw ‘geen rocketscience’ is, voor: “ons land kan niet zonder de raketgeleerden van de glastuinbouw.”
Tekst gaat verder onder de foto‘s

Landbouwminister Carola Schouten spreekt een volle zaal genodigden toe: "De kas als kunst, de kas en voetbalgras, de kas als broedplaats voor Delftse whizz-kids." - Foto: Ton van der Scheer
Landbouwminister Carola Schouten spreekt een volle zaal genodigden toe: "De kas als kunst, de kas en voetbalgras, de kas als broedplaats voor Delftse whizz-kids." - Foto: Ton van der Scheer

Schouten: tuinders onder druk

“De innovatie spat er hier werkelijk vanaf”, aldus minister Schouten na te zijn rondgeleid door Demokwekerij-directeur Johan Kos.

Vooruitblikkend op de later dit jaar te verschijnen Tuinbouwvisie stelt Schouten dat innovatie ook broodnodig zal zijn. “Maatschappelijke ontwikkelingen zetten de tuinders onder druk om meer te produceren met minder gewasbeschermingsmiddelen, minder energie en minder water. Het is goed om te zien dat de telers heel veel van die uitdagingen zélf oppakt.”

‘Ruimte voor AVV‘s’

Dat gebeurt door telersverenigingen die onderzoek laten doen. Maar collectief gefinancierd onderzoek is nog lastig, als er geen basis is om alle tuinders te laten meebetalen. Schouten: “In het Regeerakkoord hebben we laten opnemen dat de mogelijkheden voor algemeenverbindendverklaringen (AVV‘s) ruimer worden. We hebben nu een aantal aanvragen voor AVV’s in consultatie. Een AVV moet uiteraard binnen de Europese regels zijn toegestaan. Daar denken we in mee.”

Peet van Adrichem fungeert als gastheer voor de koningin en legt met twee kwekers het lysianthusonderzoek uit. De nieuwe directeur van de Demokwekerij Erwin Cardol kijkt toe. - Foto: Ton van der Scheer
Peet van Adrichem fungeert als gastheer voor de koningin en legt met twee kwekers het lysianthusonderzoek uit. De nieuwe directeur van de Demokwekerij Erwin Cardol kijkt toe. - Foto: Ton van der Scheer

‘GMO werkbaarder maken’

De rol van telersverenigingen in het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid wordt steeds belangrijker, stelt Schouten. Maar ze weet ook dat dat in de groente- en fruitsector niet helemaal goed gaat. “De roep om een werkbaardere GMO-regeling lag meteen op mijn bord toen ik aantrad als minister. Dat krijgt ook een plaats in de Tuinbouwvisie. Daarbij is het belangrijkste dat de Nederlandse tuinders de markt voorblijven en er niet achteraan lopen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.