Doorgaan naar artikel

LTO: telers verkassen niet voor zonnepark

LTO Glaskracht wil dat telers in verouderde glasclusters in Rijsenhout geholpen worden bij verplaatsing.

Het toestaan van een zonnepark waar kassen stonden, levert niet genoeg op voor een verplaatsing, stelt LTO. De gemeente Haarlemmermeer wil de verouderde glasgebieden naast het moderne grootschalige PrimA4ra aanpakken omdat het verrommeld. Ook zou uit een ondernemersonderzoek blijken dat veel bedrijven geen opvolger hebben.

Recreatie en duurzaamheid

Daarom wil Haarlemmermeer de kleine glasclusters met gericht beleid omvormen en recreatie en duurzaamheid meer ruimte geven. Door de ligging nabij Schiphol is woningbouw zeer beperkt toegestaan. LTO Glaskracht denkt dat deze nieuwe functies (zonder woningbouw) te weinig waarde creëren om glastuinders te verplaatsen of hen te stimuleren een andere functie te ontwikkelen.

Grondbank

De gemeente zal bij het aanpakken van het gebied geen grondpositie innemen. De gemeente heeft met Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) een overeenkomst om een areaal glastuinbouwgebied te herstructureren. SGN heeft met 2 ondernemers juist gesprekken voor vestiging in het gebied. De gemeente wil een meer faciliterende rol vervullen en hoopt op initiatieven uit de markt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin