Glas

Nieuws

Feromoonverwarring Tuta ter inzage

Het is voor het eerst dat Ctgb de toepassing van feromoon-verwarringstechnieken in de glasgroenteteelt wil goedkeuren.

Ctgb heeft een ontwerptekst klaar liggen voor de toelating van Isonet-T (van ShinEtzu pheromones). Dit zijn strips met een mengsel van chemische lokstoffen voor de bestrijding van Tuta-absoluta in tomaat, paprika en aubergine.

Paring ontregelen door overdaad aan lokstof

In de strips zijn vrouwelijke feromonen van de tomatenmineervlieg (Tuta absoluta) verwerkt. De feromonen zijn chemische signaalstoffen die vrouwtjes uitzenden om mannetjes over lange afstanden te lokken. Door verspreid over de kas veel strips met feromonen op te hangen komt er zoveel van de lokstoffen in de lucht, dat mannetjes het spoor bijster raken en de paring wordt ontregeld.

Zienswijzen op nieuw middel

De verwarringstechniek van Isonet-T is gebaseerd op een mix van twee werkzame stoffen: (E,Z,Z)-3,8,1 1-Tetradecatrien-1-yl acetate en (E,Z)-3,8-Tetradecadien-1-yl acetate. Omdat deze stoffen niet eerder in Nederland zijn toegelaten als gewasbeschermingsmiddel heeft Ctgb de zienswijzeprocedure opgestart. Vanaf 8 tot 22 maart ligt het ontwerpbesluit van Ctgb ter inzage. Zienswijzen kunnen tot 2 weken na afloop van de inzagetermijn worden ingediend.

Of registreer je om te kunnen reageren.