hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

Energiebedrijf in geowarmte kassen Middenmeer

Voor het glastuinbouwgebied Agriport A7 in Middenmeer zijn twee relevante opsporingvergunningen verleend voor geothermie. Eén daarvan is voor Vermilion Energy.

De Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) – eigendom van tuinders – heeft al 3 geothermie doubletten gerealiseerd voor het winnen van warmte en is nu actief in Andijk (Grootslag).

Volgens ECW wordt tegelijk in Middenmeer samen met Vermilion Energy gepoogd oude gaswinningsputten om te bouwen naar geothermieputten. Vermilion is eigenaar van de gasputten en gespecialiseerd in het omzetten van gasputten naar geothermie. ECW en Vermilion hebben beide het initiatief in dit project en over toekomstige exploitatie wordt nu gesproken, aldus ECW-directeur Robert Kielstra.

Verruiming nieuwe vergunning

Naast de vergunning voor de gasput heeft ECW met een tweede opsporingsvergunning willen voorkomen dat de oude voor het gebied zou verlopen. “Deze vergunning is voor levering aan Agriport A7. Deze vergunning was al wat krap. We hebben nu voor een ruimer gebied de vergunning aangevraagd en gekregen.” Op welke termijn ECW dit gebied gaat ontwikkelen is niet duidelijk. “We zijn nu aan het boren in Andijk. Dat maken we eerst af en dan gaan we misschien eerst wat terugverdienen. De vergunning loopt 6 jaar.”

Verduurzamen en omschakelen

ECW is één van de tuinbouwpartijen die door minister Eric Wiebes is uitgenodigd om te komen praten over vermindering van het gebruik van het laagcalorische gas. Volgens Kielstra brengt ECW haar geothermieplannen bij dat overleg in. “Het is een kwestie van èn-èn. We moeten verduurzamen, maar ook omschakelen van het oude gas.”

Of registreer je om te kunnen reageren.