Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland wil regie tuinbouwinnovatie

Zuid-Holland laat een programmamanager regie voeren op innovatie in de tuinbouw in die provincie.

Dat is één van de uitkomsten van het ondertekenen van het Innovatiepact van Greenport West-Holland. Dertig ondernemers, overheden en instellingen willen de innovatie versnellen, maar volgens de provincie zijn meer partijen en middelen nodig om dat tot stand te brengen.

Versnelling verdienmodellen

Zo hoopt Zuid-Holland nog partijen als Priva, Ocap, Dago en Prominent bij het pact te laten aansluiten. Zuid-Holland steekt de komende drie jaar € 100.000 per jaar in de versnelling door zo’n programmamanager aan te stellen.

Adri Bom-Lemstra, voorzitter van de Greenport en gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland: “De sector heeft nieuwe verdienmodellen nodig om de internationale toppositie in de tuinbouw te behouden. Een ondernemer kan dit niet alleen. Hiervoor is samenwerking met andere ondernemers, de overheid en de kennisinstellingen nodig. Met de ondertekening van het Innovatiepact willen we de innovatiekracht van bedrijven in de Greenport West-Holland versterken.”

Ze riep andere ondertekenaars op zich op te stellen als ambassadeur van het Innovatiepact, zodat meer bedrijven en instellingen zich aansluiten. “De ambities zijn groot. Daarvoor hebben we meer mensen én middelen nodig.”

Agenda innovatie

Het pact is de basis voor een gezamenlijke agenda waarbij de aangesloten partijen voortdurend samen bepalen aan welke innovatieve thema’s aandacht moet worden besteed door onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Niet duidelijk is hoe zich dat verhoudt tot bijvoorbeeld het topsectorenbeleid.

Nieuw tuinbouwcluster Canada

Van een aantal projecten is wel bekend dat die door het pact ondersteund kunnen worden. Zo is het project ‘Aim to Grow’ een nieuw tuinbouwcluster in Canada waarbij kennis en technologie uit Nederland wordt toegepast. Nederlandse en lokale Canadese kennisinstellingen werken samen en wisselen studenten, docenten en onderzoekers uit. Ook het programma van de Rabobank ‘Banking for Food’ is één van de projecten onder de vlag van het Innovatiepact. Daarmee wil de bank Nederlandse technologie gebruiken om bij te dragen aan de benodigde voedselproductiestijging in het buitenland.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin