hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

Wiebes past regels aardwarmte grondig aan

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft de lang verwachte beleidsbrief geothermie naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staan veel extra vergaande eisen, maar ook versoepeling.

Wiebes komt met aanvullende technische eisen voor materialen en procedures en wil projecten blijvend financieel toetsen om te zien of ze reparaties en ontmanteling kunnen bekostigen. Tegelijk wil Wiebes de vergunningsprocedures versoepelen. Die is nu onnodig vertragend en nadelig voor de voortgang van projecten. Ook voor de aanvraag van SDE+ laat hij vergunningseisen los.

Verder zet hij het agentschap Energiebeheer Nederland (EBN) aan het werk die voor meer gebieden de ondergrond in kaart gaat laten brengen en een innovatieprogramma geothermie gaat coördineren om snel meer kennis te ontwikkelen.

Eisen voor wanddiktes en matriaal

De maatregelen zijn een reactie op een kritisch rapport van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over de professionaliteit en risico’s bij aardwarmte. Wiebes spreekt in zijn Kamerbrief over eisen voor wanddiktes, materiaalgebruik, maar ook over eisen voor opslag en afvoer van testwater en de grootte van de mijnbouwlocatie. Die zijn nu soms te klein.

De minister wil het mogelijk maken dat hij aardwarmtebedrijven een reservering kan opleggen om eventuele reparaties en ontmanteling te bekostigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.