Glas

Nieuws

Westland: geen gasbrief Wiebes, transitie gaat door

Gemeente Westland zet haar energietransitiebeleid door en verwacht dat genoeg gas beschikbaar blijft voor de glastuinbouw.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Westland na vragen van de VVD. Aanleiding voor de vragen was de brief van minister Eric Wiebes (EZK) eind januari aan grootgebruikers van Gronings gas. In Noord-Holland ontving Agriport A7 wel een gasbrief van Wiebes met een aansporing het gebruik van Gronings gas af te bouwen. Voor zover bekend is er nog geen brief aan tuinbouwondernemers in het Westland gestuurd door minister Eric Wiebes.

Het college gaat er vanuit dat er de komende jaren nog gas beschikbaar zal blijven voor de glastuinbouw en woningen ‘zolang er onvoldoende alternatieven zijn ontwikkeld’.

Afbouw al ingezet

In het Westland gebeurt al veel voor het terugdringen van gasverbruik. Met partijen als Energie Transitie Partner (ETP) probeert de gemeente aardwarmteboringen te versnellen en een Westland-dekkend warmtenet te ontwikkelen. Ook onderzoekt de gemeente een koppeling naar de regionale restwarmte-voorziening.

Randvoorwaarden

Wethouder Theo Duijvestijn stelde maandag 12 februari tijdens een commissievergadering financiën dat de gemeente ook betrokken is bij verduurzamingsprojecten als CO2-levering. Samenwerkingspartners zijn onder andere Greenport WestHolland, de WarmteAlliantie, het WarmteKoude Bureau, de Geothermie Alliantie, LTO, Provincie Zuid-Holland en MRDH (Metropoolregio).

Of registreer je om te kunnen reageren.