Glas

Nieuws laatste update:6 feb 2018

Westland: brede sloopregeling huizen voor kassen

De gemeente Westland zet de subsidieregeling Vorm voor het slopen van huizen voor reconstructie van glaspercelen breed in.

Dat blijkt uit de voorwaarden van de regeling die deze maand is ingegaan. Een voorwaarde is dat de woning is gelegen in een duurzaam glastuinbouwgebied.

Westland heeft overwogen de subsidieregeling voor de sloop van woningen alleen in kansrijke reconstructiegebieden in te zetten, maar heeft dat niet gedaan. De huizen moeten wel zijn aangemerkt als huizen die reconstructie in de weg staan.

Ton per huis

Voor alle type woningen die in de weg staan voor herstructurering kan een subsidie van maximaal € 100.000 aangevraagd worden. De stimulering komt bovenop bestaande regelingen zoals het woonrecht dat een eigenaar krijgt als hij de woning sloopt. Voor een woning met een WOZ-waarde van € 400.000 betekent dit dat nog € 140.000 overblijft die een glastuinder moet ophoesten bij overname van de gronden.

In totaal hebben de gemeente en de provincie Zuid-Holland hier iets meer dan € 7 miljoen voor uitgetrokken. In de komende vier jaar willen beide met de regeling een bijdrage leveren aan 200 hectare modern productieareaal, wat overeenkomt met de sloop van 90 woningen.

De gemeente maakte ook een animatie voor de regeling:

Of registreer je om te kunnen reageren.