Glas

Nieuws

‘Versnellen rest- en aardwarmte na gasbrief Wiebes’

VVD Westland wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoe de gemeente meer restwarmte en geothermie realiseert voor de glastuinbouw.

Aanleiding is de brief van minister van Economische Zaken Eric Wiebes eind januari aan grootverbruikers om per 2022 geen laag calorisch gas meer te gebruiken.

VVD Westland stelt dat ook de komende jaren de glastuinbouw over gas moet kunnen beschikken. “Ondernemers hebben geïnvesteerd in technische installaties (ketels, WKK’s) en er kan niet worden verwacht deze zonder meer in een korte periode af te schrijven of om te bouwen.” De VVD wil van het college weten of er tuinbouwondernemers zijn in Westland die zo’n brief van de minister hebben ontvangen.

Stuk voor stuk

Minister Wiebes stelde zelf recent in de Tweede Kamer dat de maatregel voor deze selectie van 200 bedrijven bedoeld is. “Ik ga niet zelf bij alle 200 langs, maar er komt een delegatie. Die gaat gewoon met hen inventariseren hoe snel dat kan. Die brief is een vrij straf gestelde brief, want ik denk dat dat de situatie ook is. We moeten een flink deel van deze grootverbruikers in deze kabinetsperiode zien om te schakelen. Dat gaat allemaal stuk voor stuk. Het wordt een hele grote operatie, maar ik zie geen alternatief.”

Of registreer je om te kunnen reageren.