Glas

Nieuws

Spaanse biotomaat 27% duurder dan gangbare

Spaanse biologische tomaten realiseerden vorig seizoen gemiddeld een 27% hogere prijs dan hun gangbare tegenhangers. Dat blijkt uit cijfers van de regering van Andalusië.

De biologisch geteelde tomaten brachten gemiddeld € 1,02 per kilo op, tegen een middenprijs van € 0,80 voor gangbare tomaten. Met 50% is de trostomaat goed vertegenwoordigd in de biologische teelt, gevolgd door cherrytomaat (inclusief snoeptomaatjes) met 33% en pruimtomaten met 8% van het totale volume biologische tomaten. Het is voor het eerst dat er zoveel meer trostomaten worden geteeld, schrijft hortoinfo.es op grond van informatie van de regering van Andalusië.

Verschuiving naar trostomaat

In het teeltseizoen 2016-2017 is het areaal biologische trostomaten flink toegenomen door een grotere vraag uit de markt. Bovendien zijn de arbeidskosten een stuk lager en hebben de tomaten minder last van gescheurde vruchten. Cherry- en snacktomaatjes zijn daar veel gevoeliger voor, zeker onder de Spaanse kasomstandigheden met enorme temperatuurverschillen en snelle opwarming van de kas als de zon doorbreekt.

Grillig seizoen

De prijzen waren vorig seizoen tussen november en half februari veel hoger dan het seizoen ervoor vanwege de lage temperaturen. Na een dip in maart stegen de prijzen opnieuw tot grote hoogtes door verlating van de Nederlandse productie, zowel gangbaar als biologisch. Trostomaat haalde in april zelfs de hoogste middenprijs van het seizoen, omdat het aanbod, ook uit Spanje, krap was.

Explosieve vraaggroei bio-groente

De vraag naar biologische groente neemt nog steeds toe, zowel in Europa als in Spanje zelf. Toch maken experts zich enige zorgen over de snelle groei van de biologische teelt in Spanje. Eind vorig seizoen werd het areaal geschat op circa 2.700 hectare, ongeveer een verdubbeling in een paar jaar tijd. Op middellange termijn kan de groei leiden tot onbalans tussen vraag en aanbod met gevolgen voor het prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.