Glas

Nieuws

Meer tuinbouwbedrijven kregen gasbrief Wiebes

Naast Agriport A7 heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) ook andere glastuinbouwclusters aangeschreven om het laagcalorische gasverbruik.

Het zou gaan om het Gelderse Bergerden en Luttelgeest (Flevoland). Hoogweg Paprika in Luttelgeest bevestigt zo’n brief te hebben ontvangen van Wiebes voor een gesprek over het afschakelen van laagcalorisch (Gronings) gas. Minister Wiebes stuurde 200 grootgebruikers over verschillende sectoren dezelfde brief. Het lijkt erop dat er drie glastuinbouwbedrijven of clusters bij betrokken zijn.

Hoogweg boort naar aardwarmte

Hoogweg Paprika is juist begonnen met een aardwarmteboring. Op Omroep Flevoland laat het bedrijf weten dat het jaarlijks 30 miljoen kuub gas gebruikt voor bijna 100 hectare kassen. Als de aardwarmteboring succesvol is, kan zo 30% van de warmtebehoefte worden opgevangen. Dat komt neer op een gebruik van zo’n 14.000 gezinnen. Over een maand wordt duidelijk of de warmte op een diepte van 2 kilometer gewonnen kan worden.

Leo en Johan Hoogweg leiden het grootste paprikateeltbedrijf van Nederland. Op de locatie in Nootdorp (7 hectare) en drie locaties in Luttelgeest en Marknesse (Noordoostpolder) staat in totaal 95 hectare. Hier worden 35 hectare rode, evenzoveel hectare gele en 25 hectare groene paprika geteeld. In 2016 werd in Luttelgeest 25 hectare bijgebouwd.

Nieuwe warmte en CO2-projecten

Bij glastuinbouwgebied Next Garden (Bergerden) was niemand bereikbaar voor commentaar. LTO Glaksracht Nederland weet dat dit de drie tuinbouwclusters zijn die zijn aangeschreven. Het is geen loze dreiging vanuit het ministerie, denkt de organisatie. “Het kan leiden tot veel nieuwe projecten op het gebied van warmte- en CO2-levering.”

Of registreer je om te kunnen reageren.