Doorgaan naar artikel

Kassen helpen Nederland in ranglijst landgebruik

Efficiënte Nederlandse groenteproductie in kassen helpt Nederland op een ranglijst voor landgebruik, de landvoetafdruk.

Dat blijkt uit een studie van het Compendium voor de Leefomgeving naar de landvoetafdruk. Dat is een berekening van de hoeveelheid land die consumenten met hun aankoopgedrag in beslag nemen.

Ruimte per persoon

Door de ’zeer hoge productie per hectare’ in kassen wordt de landvoetafdruk voor Nederland wat gedrukt. Zo wordt per persoon circa 65 vierkante meter in beslag genomen voor de consumptie van groente en aardappelen opgeteld. Voor fruit is dat circa 150 vierkante meter per persoon. De productie van het papier en hout dat consumenten gebruiken neemt veel ruimte in beslag. Voor beide producten is circa 900 vierkante meter nodig. De productie van zuivel en rundvlees neemt relatief de meeste ruimte in, ergens tussen de 300 en 400 vierkante meter afzonderlijk.

Foto: ANP

Foto: ANP

Landverbruik daalt

Het landgebruik door Nederlandse consumptie bedraagt momenteel circa 0,51 hectare per persoon. Dit ligt lager dan het mondiale gemiddelde, ondanks het relatief hoge welvaart- en consumptieniveau in Nederland. Het consumptiepatroon bevat relatief veel vlees en zuivel, wat meer land vergt dan plantaardige producten. Aardappels, granen, fruit, spijsolie en suiker komen overwegend uit de relatief productieve Europese landbouw. Daarnaast is de inzet van biomassa voor energie nog gering, maar zal deze naar verwachting stijgen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin