Doorgaan naar artikel

Consortium wil cannabiskwekerij in Westland

Bekende tuinbouwondernemers Kees Valstar, John Harting en Bram van Marrewijk willen een kleinschalige kwekerij voor cannabis opzetten voor medicinaal gebruik.

In een position paper ‘Cannabis: Het volgende succesverhaal voor de nationale hightech tuinbouw’ vragen de ondernemers aan overheden om zich te verdiepen in de mogelijkheden voor deze gereguleerde teelt.

NatureCanDo

Nederland profiteert nu via kassenbouwers van de groei van de teelt in Noord-Amerika, maar staat teelt in Nederland zeer beperkt toe. De 3 stellen in de position paper dat cannabis in potentie het succes van phaeleonopsis kan overtreffen. Dinsdagavond 20 februari staat de position paper geagendeerd op de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Westland. De 3 ondernemers willen een vergunning aanvragen onder de naam NatureCanDo.

‘Pas de regelgeving aan’

Grote voordelen

Aan een groei van cannabisverwerking kleven grote maatschappelijke voordelen, stellen de ondernemers. Uit onderzoek in de Amerikaanse staat Calorado blijkt dat bestedingen aan reguliere medicijnen met honderden miljoenen daalt door gebruik van oliën, poeders, pillen met ingrediënten uit de cannabisplant. “Veel landen om ons heen hebben nu al regelgeving die een hogere dosis THC (dronabinol,red.) en CBD (cannabidiol, red.) in producten toestaan, dan in ons land wettelijk is toegestaan. Daarom roepen wij de politiek en de bestuurders in ons land op om zich nadrukkelijk te verdiepen in de bijzondere werking en toepassing van cannabis. Pas de regelgeving zodanig aan dat wij de mogelijkheden van deze plant, met al zijn werkbare stoffen, gereguleerd maar wel ruimhartig kunnen toepassen voor medicinale en farmaceutische toepassingen.”
Artikel gaat verder onder de foto.

Een medewerker van een hennepplantage in het noorden van Israël controleert de planten. In Israël wordt hennep geteelt voor medische doeleinden. - Foto: Reuters

Een medewerker van een hennepplantage in het noorden van Israël controleert de planten. In Israël wordt hennep geteelt voor medische doeleinden. – Foto: Reuters

Ondernemers

Kees Valstar is, na de verkoop van zijn aandelen in Best Fresh Group aan zijn broer, oprichter van Healthy Plant Products dat zich richt op bestanddelen van cannabis. John Harting is tomatenteler op 30 hectare met geothermie en eigen afzet. Daarnaast participeert hij in andere bedrijven.

Bram van Marrewijk is oprichter van het huidige adviesbureau AABnl. Na het terugtreden uit de directie en gedeeltelijke verkoop van de aandelen aan het personeel is Van Marrewijk actief als investeerder in tuinbouw, woningbouw- en bedrijfsprojecten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin