Doorgaan naar artikel

‘Waterberging Westland duur maar noodzakelijk’

De gemeente Westland steekt € 4 miljoen in de aankoop van tuinbouwgrond voor waterberging. Ondanks de noodzaak was er kritiek op het besluit.

Westland koopt 1 locatie voor waterberging, net als Hoogheemraadschap Delfland. Zo moet op 2 locaties 50.000 kuub wateropvang bij extreme neerslag worden gecreëerd. Daarmee kan voorkomen worden dat kassen en huizen onder water lopen bij hevige neerslag. Westland wil de locatie die zij koopt aan de Galgeweg in ’s-Gravenzande tot een park verbouwen met waterberging als noodfunctie.

Bedenkingen

De gemeenteraad liet deze week weten ook bedenkingen te hebben tegen het plan, omdat het duur is. Volgens oppositiepartij Westland Verstandig waren ook andere goedkopere mogelijkheden voor dit geldverslindende plan. Ook zou de eigenaar van een van de percelen voordeel genieten van de opkoop, terwijl deze in het verleden vaak in onmin leefde met de gemeente. Een deel van de partijen had daarmee moeite.

Hoge grondprijs

Uit de behandeling in de gemeenteraad bleek dat de grondprijs waarmee is gerekend bij de opkoopovereenkomst wel veel hoger is uitgevallen dan de partijen op hadden gerekend. Een van de partijen citeerde uit geheime stukken, waaruit blijkt dat Hoogheemraad Delfland de grondwaarde lager inschat dan de transactie voorstelt. Dat zou niet meer dan € 60 per vierkante meter waard moeten zijn.

Op 20 december neemt het Hoogheemraadschap een besluit over de aankoop van het tweede perceel. Als het besluit negatief is, vervalt ook de aankoop van het perceel door Westland en moet opnieuw onderhandeld worden, liet de gemeente weten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin