hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

Telers willen warmtecoöperatie met ‘Triasmodel’

De nieuwe Westlandse Warmtecoöperatie Wippolderlaan mikt op aardwarmtelevering met haar glastuinbouwleden als klant.

De coöperatie wil de aangesloten glastuinbouwbedrijven in het gebied nabij de Wippolderlaan gaan voorzien van duurzame warmte tegen een concurrerende prijs. Begin volgend jaar al hopen de bedrijven duidelijkheid te krijgen over de potentie voor aardwarmte. Bodemonderzoeken lopen daarvoor.

Rol investeerder

De leden van de net opgerichte coöperatie onderzoeken de mogelijkheid om als klant aan de coöperatie verbonden te zijn en de investeringen over te laten aan anderen. Het project is in ontwikkeling bij Energie Transitie Partners (ETP), dat ook in het Westlandse aardwarmteproject Trias als medefinancier opereerde. Tuinders zijn daar ook klanten en geen investeerder.

Biomassa en houtstook

Het warmtenetwerk Wippolderlaan moet geschakeld worden aan het toekomstige Westlandse warmtenet. Ook andere warmtebronnen als biomassa en houtstook worden onderzocht door de bedrijven en partners in deze nieuwe warmtecoöperatie.

Glastuinders die gezamenlijk goed zijn voor zo’n 100 hectare hebben zich bij de coöperatie aangesloten.

Rol gemeenten

ETP is een gezamenlijke onderneming van HVC en Capturam. Van die organisaties zijn gemeenten aandeelhouder. ETP is opgericht om oplossingen te bieden voor de verduurzaming van de energievoorziening voor de glastuinbouw. Dat kan als investeerder.

ETP richt zich vooral op geothermieprojecten, maar onderzoekt ook alternatieve warmtebronnen zoals industriële restwarmte, biomassa en warmte uit verwerking van afvalstromen.

Of registreer je om te kunnen reageren.