Glas

Nieuws

Ministers: teler cannabisproef streng volgen

Bij het experiment van legaal hennep telen, moeten telers streng gevolgd worden met een speciaal sanctiebeleid.

In Nederland wordt een proef voorbereid met legale teelt voor aangewezen coffeeshops. Vanuit de tuinbouw is belangstelling voor de legale teelt, maar de werkwijze van telers ligt onder een vergrootglas. Wettelijke regels moeten aangepast worden om misstanden uit te sluiten. Er moet voorkomen worden dat hennep en hasjiesj hun weg vinden naar het illegale circuit. Dat blijkt uit een nota van wijziging van de minister van justitie Grapperhaus en minister van gezondheidszorg Bruins.

Softdrugs uit het criminele circuit houden

Het komt erop neer dat voorkomen moet worden dat een boete leidt tot het sluiten van het bedrijf. Dat zou de hele keten van legale teelt, bewerking en verkoop buiten werking stellen. Aan de andere kant is een boete onder dwangsom een te licht instrument om te voorkomen dat softdrugs weglekken naar het criminele circuit. De aanpassing van de wettelijke regels houdt in dat de ministers telers een bestuurlijke boete kunnen opleggen tot maximaal € 830.000.

De plannen liggen onder een vergrootglas, bijvoorbeeld van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM schreef eerder dat het netto-bedrijfsresultaat van het gemiddelde glasgroentebedrijf ongeveer € 12 per vierkante meter per jaar bedraagt. Bij illegale teelt is dat ongeveer € 7.000 per vierkante meter per jaar.

De opbrengst lokt criminelen uit naar legale teeltlocaties te komen. Deze criminelen laten zich door niets tegenhouden en zullen ongetwijfeld hun oog richten op het kunnen bemachtigen van een partij. Telers zijn nog niet aangewezen voor de proef.

Of registreer je om te kunnen reageren.