Glas

Nieuws

Microsoft wint wedstrijd Autonome Kas

Sonoma, het projectteam van Microsoft Research, heeft bewezen met kunstmatige intelligentie beter komkommers te kunnen telen dan geroutineerde Nederlandse telers.

Sonoma wist in de wedstrijd Autonome Kas tussen half augustus en 7 december een productie van ruim 50 kilo komkommers per vierkante meter te realiseren en een netto winst van € 25 per vierkante meter. Beide waren ruim hoger dan wat de andere teams én de Nederlandse (handmatige) telers haalden.

Ook op het gebied van duurzaamheid (voor 20% meetellend in het juryoordeel) scoorde het team Sonoma het hoogst. Per kilo geoogste komkommer werden de minste input aan energie, water en gewasbescherming gebruikt.

Team Sonoma wint wedstrijd autonome kas. - Foto: Koos Groenewold
Team Sonoma wint wedstrijd autonome kas. - Foto: Koos Groenewold

AI snel toepasbaar

Op het gebied van strategie om kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten, kreeg het team iGrow (met vertegenwoordigers van de Chinese IT-gigant Tencent) de hoogste waardering. “Ze hebben een erg goed kader neergezet om machine-learning te ontwikkelen en toe te passen”, oordeelt juryvoorzitter Leo Marcelis van Wageningen UR.

Ook The Croperators, het team van Delphy en AgroEnergy, scoorden hoog met hun AI-strategie. Zij wisten in korte tijd een systeem te ontwikkelen dat nu al toepasbaar is in de praktijk. De AI-strategie telde voor 30% mee in het eindoordeel.

Groene vingers niet nodig

Opvallend is dat alle autonome teelten het einde van de teeltperiode hebben gehaald. 4 van de 5 teams bleven in de buurt van de handmatige telers, die in netto rendement op de 2e plaats eindigden. Zelfs AiCu, het team van Chinese studenten, behaalde nog een netto rendement van € 15 per vierkante meter. “De enige komkommers die ik ooit heb aangeraakt, lagen in de supermarkt”, zegt de teamleider.

4 van de 5 teams die de komkommerteelt met algoritmes aanstuurden, blijven in de buurt van de geroutineerde, handmatige telers. – Bron: Wageningen UR

Wake-up call voor gevestigde glastuinbouw

Dat vrijwel alle teams zo goed komkommers konden telen via machine-learning, had ook Marcelis niet verwacht. “Blijkbaar is de machine al slimmer dan de tuinder. Dit moet de gevestigde glastuinbouw zien als een wake-up call. Kunstmatige intelligentie biedt heel veel kansen. Laat de marktleider die links liggen, dan kan je zomaar de boot missen, zoals Kodak overkwam.”

Microsoft Research is al langer actief in de landbouw met Farm Beats. Sinds een jaar richt het Sonoma-project zich op indoor-teelten. - Foto: Gerard Boonekamp
Microsoft Research is al langer actief in de landbouw met Farm Beats. Sinds een jaar richt het Sonoma-project zich op indoor-teelten. - Foto: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.