Glas

Nieuws laatste update:13 dec 2018

Franse protesten raken Duitse groothandels

Door wegblokkades is de aanvoer Spaans product, zoals tomaat, naar Duitse groothandels in week 49 niet volledig en op tijd geweest. Dat schrijft het onderzoeksbureau BLE in zijn weekrapport over de ontwikkelingen op de belangrijkste Duitse groothandelscentra Berlijn, Frankrijk, Keulen en Hamburg.

De haperende leveringen hebben effect op de prijzen van producten. Bij tomaten is dat bijvoorbeeld het geval, schrijft BLE. “De protesten in Frankrijk beïnvloeden de beschikbaarheid van product. De prijzen bewogen mede door deze protesten omhoog.”

Prijs blijft achter bij 2017

De groothandelsprijzen voor Nederlandse tomaten stegen € 0,15 tot € 0,18 per kilo. Zo kostte in week 49 een kilo trostomaten € 1,54 op de groothandelsmarkten. Dat is € 0,14 lager dan in die week in 2017.

Toch signaleert BLE dat Nederland en België voor tomaten plek verloren op de groothandelscentra, wat Turks product steviger in het zadel hielp.

Nederlands belang loopt af

Voor andere glasgroenteproducten, als paprika en komkommer, loopt het Nederlandse belang sterk terug op de Duitse groothandelsmarkten door de overgang naar Zuid-Europese teelten.

Of registreer je om te kunnen reageren.